Havforskningsinstituttet vant pris for sitt arbeid med kjemikalier

EcoOnline er Nordens største leverandør av digitale tjenester for dokumentasjon av kjemikalier. Hvert år deler de ute en pris til en organisasjon eller virksomhet som har utmerket seg gjennom aktivt og forebyggende arbeid med kjemikalier. Årets EcoOnline Award gikk til Havforskningsinstituttet.

Havforskningsinstituttet vinner av EcoOnline Award 2018

Tilstede i salen under festmiddagen på Norges største seminar om helse, miljø og kjemikalier satt åtte intetanende deltakere fra Havforskningsinstituttet. Fra scenen leste juryen opp sin begrunnelse, og for laboratorieleder Karen Anita Kvestad, var det noe som hørtes kjent ut. Men, hun kunne ikke tro at det var sant før hun plutselig stod der på scenen selv, sammen med kollegaene sine, EcoOnlines jury og konferansier Yngve Freiholt (alias Robert Stoltenberg).

Juryens begrunnelse

En av jurymedlemmene er Customer Success Manager i EcoOnline, Kenneth Marcusson. Han sier at det var flere grunner til at Havforskningsinstituttet mottok årets pris:

– Som alltid har vi fått inn en rekke nominasjoner, men i år var det mye som gjorde at Havforskningsinstituttet skilte seg ut fra de andre. De er svært aktive og har investert mye tid i holde sitt stoffkartotek oppdatert. Av over 5 200 produkter er 80% av disse risikovurdert! I tillegg er Havforskningsinstituttet en meget god samarbeidspartner for EcoOnline. Mange nyttige tilbakemeldinger på praktiske problemstillinger har bidratt til utvikling av EcoOnlines løsninger.

Ingen hvilepute

Men selv om en av juryens begrunnelser var den store andelen utførte risikovurderinger, er ikke Kvestad helt fornøyd.

– Fortsatt gjenstår det 1 000 kjemikalier som skal risikovurderes, og jeg vil ikke gi meg før vi kan skilte med 100%!

Marcusson påpeker at prisen er ment som en anerkjennelse for innsatsen som er gjort. Han er enig med Karen Anita at det ikke betyr det samme som at jobben er ferdig.

– Arbeidet med kjemikalier er en omfattende prosess, som aldri tar helt slutt.

Et fruktbart samarbeid

Havforskningsinstituttet er en stor organisasjon med ulike arbeidsoppgaver som krever bruk av kjemikalier. I tillegg til mange laboratorier finnes det biologiske forsøksfasiliteter og tekniske verksted for vedlikehold og drift, samt flere forskningsfartøy. Med lokasjoner spredt over større geografiske områder, er det utfordrende å holde styr på alle kjemikaliene. Derfor stiller Havforskningsinstituttet store krav til at deres kjemikaliedatabase må være lett tilgjengelig, brukervennlig og effektiv.

– Vi har gitt EcoOnline mange tilbakemeldinger på hva som kunne vært bedre med deres systemer, og vi har blitt hørt. I dag er både stoffkartoteket Eco Archive og eksponeringsregisteret Eco Exposure, med tilhørende apper, en integrert del av Havforskningsinstituttets kvalitetssystem. For forskningsfartøyene har det vært en utfordring å være uten internett når de er på tokt. Derfor ser vi med glede frem til den snarlige lanseringen av EcoOnlines offline-versjon, sier Kvestad.

I august lanserer EcoOnline også en ny e-læringsapp, som ifølge Kvestad vil være til god nytte. Som systemadministrator har hun det overordnede ansvaret for at systemet blir brukt riktig.

– På Havforskningsinstituttets er det over 1 000 ansatte. I tillegg har vi ofte besøk av studenter og gjesteforskere fra inn og utland. Dette gjør at også opplæring i kjemikaliebruk og i databasen er en kontinuerlig prosess.

Enormt motiverende

Karen Anita opplever at det er ikke alltid like enkelt å få gehør for at kjemikaliedokumentasjon er viktig, og at man må sette av tid og prioritere det.

Hvordan kan denne prisen være med å sette dagsorden?

Det gir jo en enorm motivasjon til å fortsette å fortelle at dette er viktig. Denne prisen viser at vi har gjort et godt stykke arbeid, men det er fortsatt viktig å prioritere og få satt av midler til videre arbeid. Det er virkelig inspirerende å få så gode tilbakemeldinger på den innsatsen vi har lagt ned. For det har i perioder vært mye jobb. Så må man bare fortsette å jobbe kontinuerlig, og prøve å engasjere og motivere, avslutter Kvestad.

TIL NYHETSARKIV

Kontakt oss

Få råd og tips på e-post